Projektet "DNA of the POLAR SEAS", har til formål at undersøge hidtil ukendte mikroskopiske organismer i Arktis samt Antarktis. 99% af mikroorganismerne i Havene er stort set ukendte, da de ikke kan dyrkes i laboratoriet. Ved hjælp af DNA sekventering og Metagenom-analyse kan vi få ny viden om disse ukendte organismer. Projektet er økonomist støttet af Villum Kahn Rasmussen samt Lundbeck fondene. Endvidere har Canada Goose ydet støtte til beklædning.

Sunday, August 20, 2006

G3 - DAG 10: IS THERE ANYBODY OUT THERE?

Sidte brev sluttede kl. 02:30 lokal tid (vi er nu 3 timer efter DK tid)

Herefter gik vi igang med at forberede CTD som vandhenterne hedder (C-Conductivity dvs. Saltholdighed i vandet, T - Temperatur, D-Dybde (dvs. den måler trykket og omregner til dybde)).

***
ALARM MAND OVER BORD har lige lydt !! (mens jeg skriver dette Søndag 10:05)
Nu tikker uret for vandet er koldt her, folkene hopper i gummibåden kaldet "Lillebror" og bliver sænket ned og afsted det går. Manden, der godt nok er en orange bøje, da det er en øvelse, bliver samlet op og ligger på hospitalet 5 min. efter alarmen gik. Chefen er tilfreds. Heropppe hvor vandet er meget koldt overlever man ikke meget mere end 5-10 min. uden overlevelsesdragt på.
Nå, det var et sidespring.
***

Vandhenteren (CTD) der skal hente vores dyrebare bakterier op var klar og blev hejst ud over siden, flaskeposten blev kastet, men der var nu ikke det store medieopbud da klokken nu var 03:20 om natten.

Så ventede vi til CTD'en var på 2100 meters dybde hvorefter vi "skød" de første 18 flasker.
Der er 24 flasker på CTD'en og de kan hver have 10 liter i. Vi tager altså 180 liter vand med op fra præcis 2100 meter. Derefter hejste vi CTD'en op til 740m hvor vi "skød" de næste 4 flasker og tilsidst tog vi 20 liter vand fra 5 meters dybde.

Her ser i profilen af vores "kast" med vandhenteren.

Vandet bev herefter tappet af og så begyndte arbejdet for alvor, nu skulle vi igang med at filtrere 240 liter vand gennem først et filter, hvor hullerne ikke er mere end 2µm store (dvs. 2/1000 millimeter)- det var det grove filter..
Derefter skulle det filtreres igennem den fine filter der måler 0,22µm.

Og til sidst skulle vi så centrifugere prøverne.
Og så var det at vi gerne skulle ende op med nogle bakterier på bunden af glasset.

Det er der sikkert også, men den forventede store og synlige pellet (klat i bunden af glasset hvor alle bakterierne ligger) udeblev. ..!!?
Så efter 14 timers arbejde fra kl. 02:30 om natten til hen på eftermiddagen, var vi noget slukøret..

Vi havde nu været oppe i 36 timer, på dækket det meste af tiden, og knap så hurtige i omdrejningerne.

Efter et kort foredrag af Minik Rosing om Grønland, var der skafning (for nye læsere er det: mad) og vi besvimede kl. 19:00 i køjerne.

Vejret var fint med kun lidt søgang hen på eftermiddagen, Tim var lidt søsyg, men vi har det ellers fint.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nej, øv! Håber I har mere held næste gang.
Det er dejligt at følge Jer. Vi læser alle med.
Knus herfra Rikke og co.

5:22 PM

 

Post a Comment

<< Home