Projektet "DNA of the POLAR SEAS", har til formål at undersøge hidtil ukendte mikroskopiske organismer i Arktis samt Antarktis. 99% af mikroorganismerne i Havene er stort set ukendte, da de ikke kan dyrkes i laboratoriet. Ved hjælp af DNA sekventering og Metagenom-analyse kan vi få ny viden om disse ukendte organismer. Projektet er økonomist støttet af Villum Kahn Rasmussen samt Lundbeck fondene. Endvidere har Canada Goose ydet støtte til beklædning.

Friday, September 01, 2006

G3 - DAG 22: Sidste kast for denne gang.

Der er noget under opsejling..

En grammofon plade (udtryk for et voldsomt lavtryk, pga. Isobar ringene ligger tæt så de ligner riller på en grammofonplade, for dem der ved hvad det er..) er på vej vores retning. Den ligger og puster sig op over Baffin Land (NØ Canada).

Nu har vi også været usædvanlig heldige med vejret, så det måtte jo komme. Kan ikke lade være med at se lidt frem til det. Stiv Kuling op til 20 m/s, det skulle give bølger op til 5-8 meters højde..

Den faste besætning smiler overbærende og fortæller historier om rigtigt dårligt vejr, som f.eks. da VÆDDEREN fik en del af stævnen trykket ind..!! Ja man tror det er løgn nå man hører det.

Ingen tvivl om det, de her drenge der sejler heroppe i NordAtlanten ved Grønland de har prøvet lidt af hvert.

Dagen i dag gik ellers med at gøre os klar til togtets sidste CTD kast og vores sidste vandprøve. Vi ligger ud for Sisimiut (Holsteinsborg), ja det har vi gjort nogle dage nu (Pga. Seismik målingerne) og dybden er ikke mere end 640 meter. Det er nu nok til at generere et rimeligt pænt tryk på 60 ATM (altså 60 gange større end ved havoverfladen, dvs, 60 1L. mælkekartoner fyldt med luft fylder 1 liter på den dybde.). Og det er lidt i overkanten af hvad vores vandbeholdere kan klare, hvis de er fyldt med luft. Det der nok er sket er at da beholderen er gået i vandet har den lukket de to åbne ender og dermed indespærret noget luft på vej ned og der var altså ikke meningen. .


Vi får hjælp af vores Grønlandske skoleelev Esajas på 15, der er med for at inspirere Grønlændere til at gå Naturvidenskabens vej. Esajas kommer fra Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Østkysten, en lille by med 600 indbyggere. Esajas er en rigtigt herlig knægt. Han fortæller (nærmest flovt) at han kun har skudt 15 sæler i år. Det er ikke rigtigt noget der batter der hvor han kommer fra. Næste år når han bliver 16, får han lov at tage med sin far på en uges slædetur på Isbjørne jagt. Er det ikke for sejt ..!

Esajas hjalp os både med prøvetagningen og laboratoriearbejdet. Esajas vil gerne gå i Gymnasiet senere, men så skal han flytte til Nuuk og det er altså ikke lige rundt om hjørnet, det er faktisk 1500 km væk (i fugleflugtslinje vel at mærke, over indlandsisen). Var der nogen der brokker sig over at de har langt til skole eller arbejde..?



Peter Lund Madsen gav formidlingsopvisning i hangaren da han holdt foredrag om "Menneskehjernen til hverdag og fest", bloody well done..!

Hvis han kan formidle Galathea3 på samme måde bliver der kø foran Det Naturvidenskabelige Fakultet til næste sommer...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home