Projektet "DNA of the POLAR SEAS", har til formål at undersøge hidtil ukendte mikroskopiske organismer i Arktis samt Antarktis. 99% af mikroorganismerne i Havene er stort set ukendte, da de ikke kan dyrkes i laboratoriet. Ved hjælp af DNA sekventering og Metagenom-analyse kan vi få ny viden om disse ukendte organismer. Projektet er økonomist støttet af Villum Kahn Rasmussen samt Lundbeck fondene. Endvidere har Canada Goose ydet støtte til beklædning.

Monday, August 28, 2006

G3 - DAG 17: Ud over kanten

Efter et par dage inde i fjordene, kom vi igen ud på dybt vand. Vi sejlede ud over shelfen (kontinentalsoklen), et brat skråning i havbunden hvor dybden falder fra 300 meter til 2800 meter. Her skulle vi tage vores næst sidste CTD kast.

Først skulle de andre projekter der også benytter sig af vandprøver fra CTD'en have deres. Så vi skulle have CTD'en ned og op 2 gange. Derudover skulle Jens Tang Christensen fra Århus Universitet - Marin Økologi tage prøver med et net ned på 500 meter hvor han fanger Zoo- og Fytoplankton.

Det første CTD kast støtte ind i problemer under nedfiringen da der var en strøm ved overflade der bevægede skibet i en retning, og en strøm på 1000m der trak CTD i en anden retning. Det medførte at CTD ikke har lige op og ned, men ud til siden. Så da CTD var på 1700m dybde var der 2300m kabel ude..
Samtidig med at vi drev ca. med 2 knob i timen.

Derfor blev CTD standset på de 1700 meter og forsigtigt bakset på dæk igen. Projekterne Roseobacter ved Lone Gram, DOM (Disolved Organic Material) ved Stiig Markager, samt Kulstofkredsløbet ved Karen Marie Hilingsøe fik alle deres vand, men vores kast blev aflyst.

Det var jo ikke godt, da det er vigtigt at vi får dette kast på Vestsiden af Grønland hvor der stadig er dybt. Jeg sprang op på broen og talte med Chefen om hvilke muligheder der var for at sejle længere ud fra kysten for at komme væk fra de to divergerende strømme. Chefen mente at der ville kræve 1 times sejlads ud og tilbage igen. Det var dog ikke muligt at få de 2 ekstra timer presset ind i dagsplanen da vi skulle tilbage ind til Bredefjord og lave Seismik undersøgelser samt Sedimentlags prøver. Og det skulle helst være inden det blev mørkt da der er en del is i ved fjorden. Efter lidt rådsslagning på broen mellem Chefen, Togtleder Minik, Nikolaj og mig selv, fandt vi en løsning, hvorved vi får et kast senere når vi forlægger mod Sisimiut. Her vil vi så sejler ud over Shelfen og lave et dybt kast til os. Der er omkring 2600m dybt. Så det var perfekt.

Resten af dagen gik med Geologiske prøver af forskellig art, Seismik undesøgelser af undergrunden (op til 1,5 km under havbunden) samt Gravity Core prøver (sediment kerner).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home