Projektet "DNA of the POLAR SEAS", har til formål at undersøge hidtil ukendte mikroskopiske organismer i Arktis samt Antarktis. 99% af mikroorganismerne i Havene er stort set ukendte, da de ikke kan dyrkes i laboratoriet. Ved hjælp af DNA sekventering og Metagenom-analyse kan vi få ny viden om disse ukendte organismer. Projektet er økonomist støttet af Villum Kahn Rasmussen samt Lundbeck fondene. Endvidere har Canada Goose ydet støtte til beklædning.

Saturday, August 26, 2006

G3 - DAG 16: Snurretop i Narsaq Sundet.

Efter en tårevædet afsked (ok maybe not quite) stikker VÆDDEREN til søs igen her til morgen. Dog skulle vi ikke så langt i dag , nærmere rundt om hjørnet til NARSAQ Sundet. Vi har fået en helt hold af Geologer ombord (og gennemsnitsalderen er steget med et par år) der skal lave dels nogle prøvetagninger af sedimentlagene i fjorden vha. af et 6 meter langt rør der sættes på bunden, og dels skal de lave seismiske målinger af undergrunden.



Her til eftermiddag/aften skulle den første prøvetagning af bunden tages med en såkaldt Piston Core (et 1500 kg. Tungt apparat) det består af et langt rør med en vægt ovenpå og et stempel indeni. Når den første del af apparatet rammer bunder udløses en mekanisme og røret bore sig ned samtidig med at stemplet suger prøven op.

(Narsaq by)
Nu skete der imidlertid det af i forbindelse med udhejsningen af Piston coren over dækket hen til det spil der skulle sænke den i dybet (ned til 270 meter), går trykket fra hydraulikken i den kran der bærer den 1,5 toms tunge apparat.

Den hænger heldigvis ude i vandet, men når hydraulikken går så falder trykket og dermed kræften og efter et par korte ”swissh” lyde, kører wiren af kranen og Piston Coren er væk i dybet..

Vi står nok 20-30 personer på dækket og kan ikke tro vores egne øjne. Det er meget uheldigt, men efter det værste chok har langt sig, finder vi ud af hvor heldigt det også var. For havde det sket et par minutter senere, mens to af besætningen havde været i gang med at overfører piston Coren fra kranspillet til det store spil, kunne det havde gået rigtig, rigtig galt.

Heldigvis har vi en ekstra model med der kan tage samme prøver og efter 1 ½ timer er den første prøve på dæk og selv Pressen ånder lettet op. Historierne om tabte redskaber er vist også brugt op, selvom de ikke har været helt sande.

Vi har også fået journalist udskiftning, ombord er kommet Hjerne Madsen (Peter Lund Madsen) og han virker som en flink fyr.


PS: Hvis I har nogen unger kan de gå ind på http://galathea3.emu.dk/mini_galathea/index.html og følge EMU på ekspedition..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home