Projektet "DNA of the POLAR SEAS", har til formål at undersøge hidtil ukendte mikroskopiske organismer i Arktis samt Antarktis. 99% af mikroorganismerne i Havene er stort set ukendte, da de ikke kan dyrkes i laboratoriet. Ved hjælp af DNA sekventering og Metagenom-analyse kan vi få ny viden om disse ukendte organismer. Projektet er økonomist støttet af Villum Kahn Rasmussen samt Lundbeck fondene. Endvidere har Canada Goose ydet støtte til beklædning.

Sunday, August 20, 2006

G3 - DAG 11: Grindehval og Lagkage..

Veludhvilede efter 12 timers koma-agtigt søvn, startede dagen med det sædvanlige projektleder møde kl. 07:30.

Her gennemgik Minik og Morten dagens program, der stod på 2 CTD kast og et træk med net. Vi havde det andet kast på programmet og dybden er nu oppe på 2900 meter.


(Google Earth med GALATHEA3 rute samt vores prøvetagning på.)

Humøret er bedre og vi gennemgik vores opsætning, samt besluttede at checke vores prøver i mikroskopet for tegn på liv. (Vi har lagt et sæt prøver i RNAlater på køl ved -80c, samt beholdt et sæt uden i køleskabet). Derudover tager vi nu også og gemmer vores 2µm filtre fra prefiltreringen i RNAlater.

Vi kom igang med kastet kl. 12:30 og den var på dækket kl. 17:00 (dvs. 16 lokal tid) da klokken endnu engang er sat en time tilbage. Det er jo også en måde at få nogle lange dage på..

Morten Meldgård holdt foredrag i hangaren og de tidlige bosættelser på Grønland og hans udgravninger af deres bopladser. Morten er Direktør for Dansk Ekspeditionsfond der står bag GALATHEA3 og en fin fyr.

Mens vi lå stille og hentede "Blomstervand", som de kalder vores prøver, kom en flok Grindehvaler forbi, ok, de var måske 300 meter væk, men heruden på Nord-Atlanten er der langt til naboen. De var langluffede grindehvaler, eller Longfinned Pilotwhales.
Det var godt der ikke er nogen Færinge ombord - de havde slikket sig om munden ved synet. I kan se billeder fra Politikken her, da journalisterne fik lov at sejle tæt på dem i "lillebror" (øv.)

Næ-nej det blev kun til lagkage i messen da der var fødselsdag ombord (2 endda!) (shhhh, der var også rødvin til maden, men sig det ikke til nogen)

Vi glæder os til at komme til Grønland og se nogle isbjerge, så vi kan få brugt vores varme Canada Goose jakker.., men indtil da er der lige 240 liter der skal filtreres, GOD NAT.


Tak for kommentarene, hvis I har nogen spørgsmål så hold jer ikke tilbage.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home