Projektet "DNA of the POLAR SEAS", har til formål at undersøge hidtil ukendte mikroskopiske organismer i Arktis samt Antarktis. 99% af mikroorganismerne i Havene er stort set ukendte, da de ikke kan dyrkes i laboratoriet. Ved hjælp af DNA sekventering og Metagenom-analyse kan vi få ny viden om disse ukendte organismer. Projektet er økonomist støttet af Villum Kahn Rasmussen samt Lundbeck fondene. Endvidere har Canada Goose ydet støtte til beklædning.

Friday, January 26, 2007

G3 - DAG 167: Fisk, foredrag og et par hvaler

Så blev fiskefolkene glade. Der blev fisket på livet løs i dag med flere gode fangster. Dagens mest spektakulære bifangst må være denne otte-armede blæksprutte:


Som opfølgning på gårsdagens beskrivelse af Isfiskens manglende Hæmoglobin i blodet kan det her ses tydeligt på billedet, hvor Arthur Devries tapper det HVIDE blod fra fisken.

Og så dagens sprørgsmål:

Isfiskene har genet der koder for Hæmoglobin, dvs. dens forfædre har haft det. Uden hæmoglobin i blodet kan Isfisken ikke transportere så meget ilt rundt i kroppen som de rødblodede fisk.

Så hvad er fordelen ved det hvide blod ? Hvorfor har evolutionen selekteret for det hvide blod uden hæmoglobin hos Isfiskene her ved Antarktis ?

Det kan nævnes at der lever rødblodede fisk side om side med Isfisken.

Korrekt svar kan sendes til NATURE.

Vi holdt foredrag i hangaren og det var et stærkt udbygget af slagsen, vi havde hyret skoleeleverne til af oprense DNA fra ærter men vi holdt foredraget, og præsentationen var blevet krydret med nye multimedie indslag.

Vi fik rigtig god respons bagefter, desværre var der ikke mødt så mange af besætningen op for vi havde gjort et stort nummer ud af at følge KISS princippet (Keep It Simple Stupid!) til ære for dem.

En af forskerne sagde "I er jo professionelle formidlere".

PS: Nå ja, det glemte jeg næsten, jeg fik optaget film af et par Pukkelhvaler der dykkede, med halefinnen flot ude af vandet.. .så mangler vi bare en Blåhval der æder og et par Kejserpingviner plus en Leopardsæl og en enkelt Spækhugger up close .. og selvfølgelig LANDGANG på ANTARKTIS !!! Vi er flere der snakker om at svømme i land hvis vi ikke snart kommer i land.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej drenge,

Superflotte billeder!

Vi herhjemme sætter iøvrigt pris på at I afholder jer fra desperate handlinger af nogen art (går ud fra at I husker at der både er koner og børn i DK)

En som venter med længsel...

10:31 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Kære begge
Glæder mig til at se og høre brødrene Bloms rejseforedrag - mht isfisken foreslår man i en tidligere Ice Fish Cruise i 2004 (se http://www.icefish.neu.edu/index.php)at det giver mindre modstand i karrene så de kan spare på ressourcerne - ja who knows!!
Kh Lars

12:53 PM

 

Post a Comment

<< Home