Projektet "DNA of the POLAR SEAS", har til formål at undersøge hidtil ukendte mikroskopiske organismer i Arktis samt Antarktis. 99% af mikroorganismerne i Havene er stort set ukendte, da de ikke kan dyrkes i laboratoriet. Ved hjælp af DNA sekventering og Metagenom-analyse kan vi få ny viden om disse ukendte organismer. Projektet er økonomist støttet af Villum Kahn Rasmussen samt Lundbeck fondene. Endvidere har Canada Goose ydet støtte til beklædning.

Monday, January 29, 2007

G3 - DAG 170: Deception Island - snyd og bedrag?

(Foto: DOC)


Der var et sted vi næsten hele tiden har været sikre på at besøge og det gjorde vi så i dag. Deception Island. En vulkan ø, der mest minder om en kold Santorini. Dog med gamle nedbrændte hvalfanger hytter og olietanke istedet for Græske Taverna. Men så holder uligheden næsten også op.

Ved indsejlingen var der næsten kø for at komme ind af bare Cruisebåde. For vi må nok indrømme det. Antarktis er ikke så øde for man skulle tro. Specielt her ved den nordlige del af den Antarktiske Halvø hvor der ikke er mere en langspyts klat til Sydamerika har vi set flere Cruisere.
Jeg hørte forleden fra en pålidelig kilde, at Cruisebådene holder daglig radiokontakt til hinanden for at koordinere deres sejlruter, så de kan sejle alene og dermed opretholde illusionen om ensomheden for kunderne.


Sådan er det. I dag så jeg to Cruisere, en fra Grækenland ? og en fra Norge ? plus et par mindre sejlbåde.

Og drømmen om at bade ved Antarktis fik flere dele af besætningen også stillet i dag, men det kolde gys var endnu en illusion, idet der blev badet ved et udløb af nogle underjordiske varme kilder. Men hvad gør det. Billedet er i kassen. For slet ikke at tale om "ekspeditionsdeltagerne" på den Norske cruisebåd, de sad i bikinier ude på dækket i den opvarmede Jacuzzi..

Næh, så var der mere stil over dem (inklusive undertegnede) der hoppede i ved Danco Island i går se selv i Berlingeren i dag, her var det ikke bare for kameraet, næh nej, ikke tale om. Var der nogen der sagde X-factor..!?

Antarktis, ordet smager af eventyr mere end noget andet, og det er det også hvis man bevæger sig ud af sikkerhedszonen. Men på vædderen i dag og for alle Charter turisterne er det nok mere en illusion. Et selvbedrag, Wellcome to Deception Island.

Historikeren Lif der er med ombord har fundet på at vi skal lægge et minde til vore efterkommere på en fremtidig Galathea 4 ekspedition. En kasse med forskellige sager i samt en bog vi alle kan skrive i og en flaske sprut. Den skal så lægge på en lille ø og der skal bygges en varde omkring den. I og for sig en glimrende idé. Jeg er bare bange for at det ikke bliver Galathea 4 der finder den først men en turist der tænker: "- glimrende en udendørsgrill med sprut i!".

På den faglige front tog vi os sammen og smækkede forskerhælene i. Selvom projektet hedder Polarhavenes DNA, kan man jo godt slæbe rundt med 50 kg vand fra de varme (63c) kilder på Anti-Santorini.
(Foto: Lars Kolind)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home